- Bakteriocyny Bacillus sp.: optymalizacja właściwości i modyfikacje zwiększające potencjał komercyjny
Projekt PCI; projekt nr N2_030; okres realizacji 02.2021 – 01.2022
Streszczenie
Projekt dotyczy optymalizacji działania bakteriocyn, drobnocząsteczkowych związków o działaniu antybakteryjnym, wydzielanych przez termofilne szczepy bakterii z rodzaju Bacillus. Prowadzone badania będą polegały na ukierunkowanej mutagenezie wybranych bakteriocyn w celu polepszenia ich właściwości, takich jak stabilność w określonych warunkach przemysłowych oraz zakres działania antybakteryjnego. Rezultatem projektu będzie wytworzenie potencjalnych konserwantów żywności nowej generacji na bazie naturalnych, bezpiecznych dla środowiska bakteriocyn oraz opracowanie podstaw nowych procesów biotechnologicznych. Otrzymane biopreparaty mogą znaleźć zastosowanie także w innych branżach, np. rolniczej jako biopestycydy czy farmaceutycznej jako alternatywa dla coraz mniej skutecznych antybiotyków. Rezultaty projektu będą chronione w formie patentowej, zaś jako formę komercjalizacji przewiduje się założenie spółki spin-out, wytwarzającej bakteriocynowe preparaty dla różnych gałęzi przemysłu.
Zgłoszenie patentowe PL P.440239
Nowy szczep bakterii Bacillus subtilis i jego zastosowanie
Projekt „Bakteriocyny Bacillus sp.: optymalizacja właściwości i modyfikacje zwiększające potencjał komercyjny” (N2_030), Umowa nr 10/PRZ/1/DG/PCI/2020 sfinansowany przez Podkarpackie Centrum Innowacji Sp. z o.o. w ramach Konkursu w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji”, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa I: Konkurencyjna i innowacyjna gospodarka Działanie: Konkurs na projekty B+R, Nabór II.
X