Strona: dr hab. Aleksandra Bocian, prof. PRz / Katedra Biotechnologii i Bioinformatyki

dr hab. Aleksandra Bocian, prof. PRz

  1. „Analiza właściwości antybakteryjnych składników jadu kobry plującej Naja ashei"

    (projekt MINIATURA, okres realizacji 2018-10-16 - 2019-10-15)

  2. „Alternatywne źródło fosfolipaz wykorzystywanych w przemyśle spożywczym"

    (PCI, okres realizacji 04-2021 - 12-2021)

    Streszczenie:
    Projekt dotyczy wykorzystania fosfolipaz A2 z jadu kobry Naja ashei w przemyśle spożywczym, gdzie enzymy tej klasy są stosowane m.in. przy produkcji pieczywa, olejów jadalnych, nabiału a ostatnio także do otrzymywania substancji smakowych i nutraceutyków.Prowadzone badania będą z jednej strony polegały na analizach enzymologicznych fosfolipaz wyizolowanych z jadu a z drugiej na analizie genomu i poszukiwaniu sekwencji genów kodujących te enzymy. Rezultatem tych prac będzie poznanie pełnych sekwencji kodujących i opracowanie starterów do amplifikacji genów dla fosfolipazy A2, które będą przedmiotem patentu.Z zaprojektowanych rozwiązań skorzystają firmy biotechnologiczne zajmujące się produkcją enzymów dla przemysłu spożywczego i jako formę komercjalizacji przewiduje się sprzedaż patentu jednej z takich firm.

  3. „Peptydy antybakteryjne jako nowoczesne konserwanty żywności"

    (PCI, okres realizacji 02-2022 - 07-2022)

    Streszczenie:
    Kwestia zbyt dużego stopnia przetworzenia żywności i dążenia do stosowania w jej produkcji substancji pochodzenia naturalnego postawiły przed naukowcami wyzwanie jakim jest znalezienie nowych, bezpiecznych i skutecznych substancji antybakteryjnych. Od dawna wiadomo, że białka jadów węży mają właściwości bakteriobójcze, natomiast niedawno pojawiły się doniesienia, że również fragmenty tych komponentów zachowują takie właściwości. Dlatego też celem tego projektu jest ocena skuteczności działania peptydów zaprojektowanych na bazie białek z jadu kobry, które mają udowodnione właściwości antybakteryjne. Peptydy te zostaną przetestowane pod kątem swoich właściwości na bakteriach stanowiących zagrożenie w produktach spożywczych. Natomiast bezpieczeństwo dla konsumenta zostanie ocenione we wstępnych testach bioprzyswajalności. Efektem tego projektu B+R mają być peptydy hamujące rozwój bakterii w produktach spożywczych, które zostają strawione wraz z pokarmem w przewodzie pokarmowym.